Johan Borups Højskole

Det Levende Bord

Magasin+FERDIIIGg_2.jpg

Det Levende Bord et et valgfag på på Johan Borups Højskole der handler om mad, bæredygtighed og værtsskab. Hvert semester kulminerer faget i en middag med flere retter mad og gode vine til. Middagen er et symposion med taler om bæredygtighed. 

Gæsterne der inviteres til middagen, er folk der på forskellige måder er interessenter i forhold til økologi og bæredygtigthed. Tanken er at gæsterne her kan møde hinanden og tale i hyggelige og uformelle rammer og på den måde styrke hinanden i kampen for et mere bæredygtigt Danmark. 

 

Skolens elever er værter og det er altså ikke dem talerne er til, da de ikke sidder ved bordet men står i køkkenet, er tjenere osv. Talerne er henvendt til alle de gode kræfter der har den grønne dagsorden til fælles. Man kunne sige at talerne  er "preaching for the choir". Men det er der brug for. Vi har brug for at rotte os sammen, sådan at vi kan få skubbet dagsordenen i den rigtige retning. 

 

Højskolens fine festsal, hvor middagen foregår, har en lang historie. I 30erne blev der holdt anti-fascistiske foredrag. En del af de der senere skabte modstandsbevægelsen, mødte hinanden på skolen - på tværs af klasseskel. På samme måde ønsker vi at vores skole, i dag, kan være et samlingspunkt og mødested for dem der vil være med til at sikre vores planets fremtid. 

 

Skolens elever laver selv maden til middagen. De har sidste måneder diskuteret økologi, spisevaner og landbrugspolitik. De har været på Amager Fælled og sanke urter, dyrket østershatte og krydderurter på skolen og ud fra det sammensat menuen. Og så har de været til vinsmagning for at finde de rette vine til de enkelte retter. Alt sammen for
at skabe en lækker oplevelse for gæsterne.