Johan Borups Højskole
Back to All Events

Debataften: Gider unge engagere sig?

Med flygtningesituationen som aktuel krog inviterer Nationalmuseet til debataften den 23. september om unge og frivillighed. For gider unge overhovedet engagere sig? Knud Romer styrer diskussionen.

I anledning af særudstillingen ”De Hvide Busser” inviterer Nationalmuseet til ”Kulturspark” med Knud Romer - en aften med tre foredrag om medborgerskab og frivillighed, krydret med indslag fra unge fra Borups Højskole. Det foregår den 23. september kl. 19.00 i Festsalen på Nationalmuseet.  

Under overskriften "Gider unge engagere sig?" vil de tre oplægsholdere, Gry Hebeltoft Ravn, Rasmus Brygger og Silas Haarbye, sætte fokus på unges deltagelse i politik og frivillige formål. Lige fra unges engagement i den aktuelle flygtningesituation til et historisk perspektiv på unges deltagelse. 

Knud Romer byder velkommen og sætter aftenens diskussion ind i den historiske sammenhæng med redningsaktionen De Hvide Busser, hvor frivillige læger, sygeplejersker og chauffører helt ned i teenagealderen satte livet på spil for at redde kz-fanger under 2. verdenskrig. Og så sikrer Knud Romer en aften, hvor publikum også kommer på banen. 

Nationalmuseets særudstilling om De Hvide Busser er også udgangspunktet for de små indslag, som elever fra Borups Højskole viser mellem foredragene. Eleverne har set udstillingen og fortolker medborgerskab og frivillighed gennem kor, digtoplæsning, sang og en kort voxpop-film, hvor unge får spørgsmålet: Hvad får dig til at engagere dig i en sag?


Foredragsholderne er Gry Hebeltoft Ravn, som er en ud af flere frivillige initiativtagere bag tøj- og pengeindsamlingen ”Container til Lesbos”. Hun fortæller om projektet, der på få dage samlede flere hundrede tusinde kroner og tonsvis af tøj ind til flygtningene på den græske ø. Og noget om unge også?

Rasmus Brygger er politiker og tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom. Han fortæller om sine egne oplevelser som ung i den offentlige debat og i ungdomspolitik generelt og stiller spørgsmålet: Er en af årsagerne til, at vi ikke ser mere deltagelse i civilsamfundet, at staten er vokset, og vi derfor overgiver ansvaret til politikerne? Han giver også eksempler på, hvordan mange mennesker nu tager initiativ for eksempel inden for flygtningeområdet, når politikerne fejler. 

Silas Haarbye er adjunkt på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og medlem af Alternativets hovedbestyrelse. Han giver en status på unges deltagelse historisk og i dag og kommer med konkrete eksempler, som lægger op til videre diskussion. For hvordan har betingelserne for unges deltagelse ændret sig, og hvordan deltager unge i dag? 

”Kulturspark” med Knud Romer, onsdag den 23. september 2015 kl. 19.00. Billetter er gratis og reserveres på billet.natmus.dk (Gebyr 10 kr.)

Arrangementet er et samarbejde mellem Nationalmuseet og Borups Højskole.

 

For yderligere oplysninger eller interview, kontakt:
Gitte Engholm, museumsinspektør, Nationalmuseet.

Tlf.: 41 20 60 50. E-mail: gitte.engholm@natmus.dk


Nynne Bojsen Faartoft, kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet.
Tlf.: 41 20 60 19. E-mail: nynne.bojsen.faartoft@natmus.dk

Earlier Event: September 17
Ide & Eksistens - Herbert Pundik
Later Event: September 26
Nenkashe støttefest