Johan Borups Højskole
Back to All Events

SOMMERKURSUS: MÆRK LIVET!


MÆRK LIVET 26. JUNI-2. JULI


Et livsbekræftende kursus for alle. Inspiration, afslapning, højskolesang, foredrag, udflugter, dejlig mad – og måske en svømmetur i havnens rene vand! Skolens egne musikere og lærere, Lone Selmer og Nikolaj Davidsen, leder dette traditionsrige kursus, som det gælder om at melde sig til i tide!


I ÅR KAN DU MØDE:

Søren Ulrik Thomsen
Tag med på opdagelse i Søren Ulrik Thomsens forfatterskab som ofte bliver betragtet som et af de vigtigste i nyere dansk litteratur. Søren Ulrik Thomsen formår at favne både ældre kunstgreb og samtidens strømninger. Han debuterede i 1981 med sin første digtsamling “City Slang” om storbyens fremmedgjorthed og ensomhed. I 2016 udkom Søren Ulrik Thomsens nyeste bog “En hårnål klemt inde bag panelet”, der er en samling noter over erindringer, samtidsfænomener, indtryk fra København og ikke mindst sin egen dødelighed i en række tænksomme og velturnerede korttekster.

Ulla Henningsen
Ulla Henningsen hører til blandt sin tids største sceniske kunstnerinder. De fleste af de figurer, hun har spillet på teatret og på tv, har været kvinder i det store format. Hun er en udpræget moderne skuespillerinde, ikke uden forbindelse med den feministiske kvindefrigørelse. Men mange af sine bedste roller har hun fundet inden for det klassiske repertoire, især i Shakespeares dramaer, og så kender vi hende selvfølgelig også fra tv som Iben i Matador og som Liva Weel i serien ’Kald mig Liva’ – og så skrev Anne Linnet Shit & Chanel sangen "Du er så smuk og dejlig" efter at have set Ulla Henningsen på et dansested i Aarhus.

Erling Jepsen
Erling Jepsen er en af landets mest læste forfattere med sine underholdende og dramatiske bøger. De fleste kender nok især “Kunsten at græde i kor” og “Frygteligt lykkelig”, som også blev filmatiseret. Erling Jepsens værker og deraf også foredrag blander dyb indsigt med et underholdende og et nærmest tragikomisk gribende sprog.

Aydin Soei
Aydin er sociolog og journalist, og en af Danmarks mest vidende foredragsholdere, når det kommer til medborgerskab, radikalisering, integration og minoriteter. Aydin har forfattet flere bøger om unge i udsatte boligområder, senest "Forsoning - fortælling om en familie", der bygger på hans egen historie, som i anmeldelser er blevet kaldt "et fortællemæssigt mesterværk", og ifølge tidsskriftet Social Kritik får "en fremtid som klassiker" og "bør læses af alle, som beskæftiger sig med immigration i Danmark."

 I sit forfatterskab og som foredragsholder inddrager Aydin emner som negativ social arv, konflikter og ikke mindst udsatte boligområder.

Mogens Lykketoft
Mogens Lykketoft vil i dette foredrag belyse FN’s 17 verdensmål og klimaaftalen – og hvordan det burde påvirke international politik og dansk indenrigs- og udenrigspolitik.

Mogens Lykketoft har været aktiv socialdemokrat i over 50 år, og blev d. 15. juni 2015 valgt til formand for FN's Generalforsamling i New York for 2015-2016.
 

Mogens Lykketoft mener, det er helt afgørende at prøve at forstå storpolitikken, konflikterne, folkevandringerne, risikoen ved rovdriften på naturens ressourcer og de dramatiske ændringer i klimaet. For hvis ikke vi handler i fællesskab i det internationale samfund, så kommer vi ikke til at overdrage en fredelig og bæredygtig klode til vore børnebørn. Der er ikke en plan B, hvis vi ikke handler nu. For der er ikke en planet B, vi kan leve på. Vi har kun den samme klode.

Herbert Pundik: Vendepunkter
Kun i tilbageblik kan vi få øje på livets vendepunkter. Mens vi står midt i dem, opdager vi dem ikke.

Det er blevet et af Mærk Livet-kursets faste indslag at Herbert Pundik kigger forbi til en samtale med vores egen Bjørn Bredal. Og således også i år. Herbert Pundik er på vej mod de 90 år og kan se tilbage på et liv med store vendepunkter. I 1943 flygtede han med sin familie til Sverige. I 1948 kæmpede han i den israelske hær. I 1954 slog han sig ned i Tel Aviv sammen med sin hustru Sussi. Fra 1970-1993 var han dagbladet Politikens chefredaktør og pendlede frem og tilbage mellem Rådhuspladsen i København og hjemmet i Tel Aviv. Det gør han stadig – pendler mellem Danmark og Israel.

Master Fatman
Master Fatman får æren af at åbne ballet på sommerens Mærk Livet-kursus. Det bliver et åbningsforedrag som vil være både humoristisk og alvorligt og handle om Den super Nødvendige Venlighed, om kosmisk kærlighed, om hvordan vi alle kan være flinkere mod naturen og hinanden - kort sagt om, hvordan en bedre verden skabes.

Master Fatman - Tykmesteren - er kosmisk konferencier, kosmisk bankovært, kosmisk teambuilder. Før i tiden kendt som en reinkarnation af Bobby Ewing fra Dallas og berømmet for sit forbrug af flødeskumskager, senere som studievært i Frank of Denmark og stifter af Det Kosmiske Parti.

Bo Lidegaard
Bo Lidegaard var ansvarshavende chefredaktør for Politiken 2011-16 og skriver stadig klummer i avisen. Han harskrevet adskillige bøger som kredser om dansk historie I det 20. Århundrede, senest bogen “Landsmænd” som handler om de danske jøders flugt under 2. Verdenskrig og “Redningsmænd” som handler om de hvide busser der reddede omkring 20.000 fanger ud fra de tyske kz-lejre.

Men først og fremmest er Bo Lidegaard en inspirerende fortæller og foredragsholder, der virkelig formår at trække de store linjer frem, samtidig med at det hele krydres med underholdende anekdoter.

Kim Menzer: Morgengymnastik
Igen i år har vi fornøjelsen af Kim Menzers selskab på ’Mærk Livet’ – vi glæder os til han hver morgen efter morgenkaffen vil tage de der har lyst gennem dagens morgengymnastik-  

Vi garanterer at ALLE kan være med og få noget ud af Kims morgengymnastik, hvor vægten er lagt på det musiske udtryk og kropsbevidsthed. Det er så godt for krop og sjæl! 

Med baggrund i en otteårig uddannelse hos Astrid Gøssel, pioneren indenfor dansk rytmisk gymnastik, har Kim Menzer en lang erfaring med undervisning i motion / gymnastik / musik / personlig træning.

Mads Fuglede
Hvordan bliver Trump´s USA?

Foredraget ser på konsekvenserne af det amerikanske præsidentvalg for USA og omverden. Sjældent har amerikanerne overrasket så meget med deres valg. Sjældent har man været så meget i vildrede om, hvordan USA vil indtage sin plads, som leder af den frie verden - og sjældent har vi fra samme kandidat fået så forskellige bud på, hvordan USA skal knække globaliseringens gåde.

Mads Fuglede er udover at være en af landets mest anvendte USA analytikere og anerkendt forfatter også en meget levende foredragsholder.

Farshad Kholghi
Bag sig har Farshad Kholghi mere end tyve års erfaring i underholdningsbranchen både som iværksætter og entertainer. Han har medvirket i flere tv-serier og spillefilm, for ikke at nævne de mange teaterforestillinger, musikalske shows og revyer. Derudover er Farshad Kholghi også en ofte anvendt debattør i medierne, ligesom han har skrevet flere bøger og antologier. I de humoristiske og energiske foredrag giver Farshad Kholghi sine tilhørere en tankevækkende oplevelse med konkrete redskaber og motivationen til at se muligheder frem for udfordringer, samt tage et personligt ansvar. Her er I garanteret en opløftende oplevelse og et motiverende mentalt spark!

Channe Nussbaum Kvartet: Klezmerkoncert
Channe Nussbaum Kvartet spiller en blanding af dansk vise/pop tradition blandet med jødisk Klezmermusik. Hun spiller sjældent en koncert som ikke inkluderer en kædedans, så det kan vi glæde os til! Med sig har hun Bjarke Kolerus: Klarinet, Jakob Holm: Guitar og Nikolaj Davidsen: Bas.

Simon Kratholm Ankjærgaard: Ugens Tema
Det er bedre at debattere uden at nå til enighed, end at nå til enighed uden at debattere. Det sagde den franske moralist og essayist Joseph Joubert (1754-1824). På Johan Borups Højskole har vi en lang og sund tradition for at tage den gode og konstruktive debat. Vi har blandt andet faget ’Ugens Tema’ under ledelse af Simon Kratholm Ankjærgaard, journalist, forfatter og professionel ordstyrer. På ’Mærk livet’ kommer han forbi med ’Ugens Tema’. Sammen vil i diskutere et aktuelt emne – både i grupper og i plenum. Der er ingen garanti for, at vi alle bliver enige, men der er garanti for at vi får udfordret hinanden og vores egne holdninger – alt sammen i en god, konstruktiv tone.

Københavns Rådhus – På besøg hos naboen
Vi har hyldet vores dronning og sportsidolerne under Rådhusets balkon. Martin Nyrops markante bygning, der blev indviet 1905, har været vidne til mange begivenheder. Vi skal på en rundvisning fra kælder til tårn og opleve det særprægede interieur med de mange finurligheder. Vi skal høre historierne om husets tilblivelse, liv og hemmeligheder – og smage på de berømte rådhuspandekager

Lone Selmer trio: Johan Borups Højskole´s helt egen diva!
Ud over at være kursusleder på Mærk Livet og sanglærer på højskolen, er Lone Selmer en sangerinde i særklasse! Glæd dig til at nyde hendes stærke fortolkninger af jazz standards, soulklassikere eller sange fra den danske sangskat fra 1930´erne og 1940´erne.

Med sig har hun Christina Von Bülow på Alt Sax og Assi Roar på Bas.

Jakob Erle
Glæd dig til at møde Jakob Erle - dansk politiker og stifter af NGO'en International Academy for Education and Democracy. Derudover er han også Johan Borups Højskoles tidligere forstander som er en af dem der kender Johan Borups særlig godt!

Bent Sørensen: sangtimen
Vi har inviteret den danske komponist Bent Sørensen til at vælge et antal sange fra højskolesangbogen som han introducerer og vi synger. Glæd jer!

Havnerundfart: En tur rundt I Københavns kanaler
Det er meget muligt at du har prøvet en havnerundfartstur et par gange før, men det skal nu ikke afholde os fra at tilbyde dig en tur til! For København er helt utroligt smuk set fra havet. Vi bestiller godt vejr den dag og nyder hvert sekund!

Kor
Lige inden vi går til bords og skal holde afslutningsfest skal vi ved en kæmpe fælles indsats høre hvor godt det kan lyde når vi synger I kor – Sammen!

De to kursusledere vil gå forrest og hvis det bliver en succes synger vi sangen igen til festmiddagen! 

Vi tager forbehold for eventuelle ændringer
 

PRIS OG TILMELDING

Ugekursus: 3.700 kr.

Studerende og tidligere elever (på lange kurser): 3.200 kr.
(Studerende skal fremsende kopi af studiekort)

TILMELD DIG HER


YDERLIGERE PRAKTISK INFO

findes HER

Earlier Event: June 22
4k SocialRun x Verdensmålene
Later Event: July 10
SOMMERKURSUS: Jazzzzz!