Johan Borups Højskole

PHUC VAN DANG

Phuc er født i Vietnam og kom til Danmark som flygtning i 1981, da han var ni år gammel. Ligesom mange andre vietnamesere flygtede familien fra kommunismen efter Vietnamkrigens afslutning, i en lille båd ved nattetide, og siden blev de samlet op på åbent hav af et af Mærsks skibe.

– Jeg husker tydeligt da vi kom ombord på det store skib. Kaptajnen forklarede, at det var et dansk skib, og vi lod som om vi da godt kendte Danmark. Han pegede på et stort atlas, men vi forstod ikke hvad han talte om, for hans pegepind dækkede hele den lille plet på landkortet, fortæller Phuc.

Phuc og hans familie kom herefter til en flygtningelejr i Hong Kong, hvor de blev i halvandet år, inden de kom til Danmark. Her mødte journalisten Steffen Gram familien i 1980, og familien blev hovedpersoner i en lille bog med titlen ”Flygtningens vej til Danmark.”

– Nogle gange spørger folk mig, hvor jeg føler mig mest hjemme, om det er i Vietnam eller i Danmark, eller om hvordan min vietnamesiske baggrund påvirker min kunst. Jeg har det mærkeligt med det spørgsmål. Selvfølgelig ligger det i mit DNA at jeg er den jeg er, og f.eks. tror jeg at mit livsperspektiv og min måde at forholde mig til mine omgivelser er præget af en filosofisk tankegang og en taknemmelig tilgang til tilværelsen, som er meget vietnamesisk. Jeg er inspireret af fabeldyr og eventyr og en holistisk forståelse af omverdenen … Samtidig føler jeg mig ikke hjemme i Vietnam, og efterhånden foretrækker jeg at rejse andre steder hen, hvis jeg endelig skal ud at rejse. Når jeg tænker på ’hjem’, tænker jeg på min seng i Horsens! Der slapper jeg fuldstændigt af!

Phuc arbejder i dag med kunst og design af forskellig slags, og laver workshops og performances.

– Det, der betyder noget for mig, er at fortælle en historie. Det er historier, der inspirerer mig, og som jeg gerne vil give videre. Men historierne kan handle om alt. For det meste er det relationer mellem mennesker, der er udgangspunktet.

www.phucisme.dk

 

BILLEDER FRA BOGEN 'FLYGTNINGENS VEJ TIL DANMARK':