Johan Borups Højskole

Dem vil du møde på sommerhøjskolen med Politiken:

Roald als.png

 

Workshop kl. 9.30-11.00

Hver dag vil du deltage i en workshop på små hold.

 

 

 

 

 

Workshop 1: Politikens tegner Roald Als giver smagsprøver på sine dagsordensættende og spiddende tegninger og fortæller om, hvordan han griber tegneprocessen an. Han har en gæst med. Hjælp ham med at komme med bud på morgendagens tegning.

Workshop 2: Amalie Kestler, der er redaktør af lederkollegiet, fortæller om, hvordan man skriver ledere, der flytter dagsordener. Du får også mulighed for selv at arbejde med genren. 

Workshop 3: Politikens kronikredaktør Marcus Rubin stiller spørgsmålet: Hvad er egentlig den største udfordring, verden står overfor lige nu? Med afsæt i dét spørgsmål tager holdet den store debat om verdens største udfordringer. Efter hver seance går ét emne videre til den store finale om lørdagen, hvor verdens største udfordring kåres.

Workshop 4: Per Michael Jespersen, der er redaktionschef, giver en rundvisning på den levende avis på Rådhuspladsen og fortæller om, hvordan man laver en avis på 24 timer, om dilemmaer, om avisens fremtid og meget andet.

Workshop 5: Bjørn Bredal, der er forstander på Borups Højskole og har været redaktør på Politiken i mere end tyve år, fortæller om kulturkritikken.


Dagligt ledermøde kl. 11.30-12.15

Hver dag i ugen vil Politikens ledermøde, som normalt holdes i hjørnekontoret på Rådhuspladsen, finde sted på Johan Borups Højskole.

Her kan du lytte til og deltage i de diskussioner, som skribenterne i lederkollegiet har om det daglige spørgsmål: Hvad skal Politiken mene i morgen? Christian Jensen, Amalie Kestler, Marcus Rubin, Per Michael Jespersen og andre deltager i ledermødet.


Eftermiddag og aften

På højskolen vil du møde følgende personer:

Suzanne Brøgger: Forfatteren, der vist ikke behøver nærmere præsentation, har siden gennembruddet i 1973, været omgærdet af debat. Har kritikerne ret, når de udpeger de kulturradikale som tidens undertrykkere? Kan man flytte holdninger gennem skønlitterære bøger? Dét og andet forholder hun sig til på Johan Borups Højskole.

Christian Jensen: I dag er han Politikens chefredaktør. Men han har også været chefredaktør på Dagbladet Information fra 2010 til 2016. Han er uddannet journalist. På højskolen deltager han i ledermøder og ved morgensamlinger.

Leonora Christina Skov: Stort set hver gang forfatteren og debattøren Leonora Christina Skov har skrevet debatindlæg til Politiken om barnløse kvinder, mænd og det røvsyge middelklasseliv, har det skabt voldsom debat, og hun har delt vandene. På et tidspunkt blev hun afhængig af det hurtige debatfix. Men hun oplevede også, hvor meget man kan slå sig i den offentlige debat. Det fortæller hun om.

Uffe Elbæk: Kaospiloten, der blev radikal minister og senere dannede sit eget parti, Alternativet, der blev den helt store fornyelse ved folketingsvalget i 2015. Men hvad vil han egentlig lave om? Hvad er det for et alternativt oprør, der er brug for? Og hvorfor blev han skeptisk, da Thorning sagde, at ’tiden ikke var til eksperimenter?’ Det fortæller han om på højskolen.

Preben Wilhjelm: Han bliver kaldt for venstrefløjens grand old man. Han var med til at stifte SF i 1959 og VS i 1967, og han blev kaldt den skarpeste kniv i Folketingets skuffe. Svend Auken sagde om ham, at den gennemsnitlige intelligenskvotient ville blive halveret, hvis Preben Wilhjelm forlod Folketinget. Det gjorde han i 1984. Han er atomfysiker, lic.jur. og har været leder af journalistiske projekter. For få år siden skrev han en pamflet om kapitalismens systemkrise, der strøg ind som nummer ét på bestsellerlisten. På sommerhøjskolen giver han kapitalismen en opsang.

Ritt Bjerregaard: Den tidligere minister, EU-kommissær og overborgmester står som en af sin generations mest kontroversielle og markante politikere, der har insisteret på, at den vigtigste kamp for en socialdemokratisk politiker er at flytte debatten ved at udfordre sociale uligheder og stivnede holdninger. En af hendes bøger hed ’I opposition’. Hør hende fortælle om at være i kamp mod ’kustoderne’.

Peter Hummelgaard Thomsen: Han bliver i dag kaldt partiets unge håb. Den unge socialdemokrat var, da han var endnu yngre, lidt af en rod, som voksede op i et arbejderkvarter i Kastrup. Men så blev han politisk vakt og gik ind i Socialdemokraterne, hvor han blev formand for ungdomsorganisationen. Hvad var det, egentlige der skete?

Michael Jarlner: Politikens internationale redaktør har ikke bare et stærkt blik for tidens globale udfordringer, men også for den fjerde industrielle revolution, som vi befinder os midt i, og som i omfang og tyngde er en endnu større revolution end de tre tidligere industrielle revolutioner tilsammen. Hvad kan vi vente os? Hvad skal vi gøre for at håndtere udfordringen? Det giver han sit bud på under en kanalrundfart rundt i de københavnske kanaler.

Marie Krarup: DF-politikeren mener, at ’Systemet Politiken’ har sat sig på den meningsdannende magt i Danmark op igennem 1900-tallet. Det store befrielse var ’Systemskiftet’ – altså valget i 2001, hvor Fogh vandt regeringsmagten. Synspunkterne debatterer hun med Per Michael Jespersen.

Olav Hesseldahl: Cand.mag. i filosofi, forfatter og stifter af ngo'en Ungdomsbureauet, der blandt andet står for Ungdommens folkemøde.  ’Vi unge må gøre oprør mod præstationssamfundet og redde hinanden’, har han sagt til Politiken. Det uddyber han i en debat med Vera Rosenbeck.

Vera Rosenbeck: Den 21-årige Vera er vokset op i et venstreorienteret miljø og har været formand for Danske Skoleelever. Men da hun i 2014 blev medlem af Venstres Ungdom, vakte hun opsigt i et interview i Politiken om hendes transformation fra socialist til liberalist. ’Jeg fik nok af det røde fællesskabstyranni,’ sagde hun. Hun er i dag medlem af Liberal Alliances ungdom. På højskolen debatterer hun ungdommens vilkår med Olav Hesseldahl.

Christian Kock: Retorikprofessoren fra Københavns Universitet har i bøger, artikler og foredrag kastet sig ind i revselsen af den politiske debatkultur. Hans budskab er, at politikere alt for ofte bruger beskidte debatkneb og afsporer debatten. Det vil han fortælle om på højskolen.

Alex Vanopslagh: Der finder et borgerligt-liberalt oprør sted i ungdommen, hører vi igen og igen. En af de markante stemmer fra dette oprør er den unge liberalist Alex Vanopslagh, der i 2016 blev danmarksmester i debat på Folkemødet. Han giver prøver på sin retoriske evner i en debatbattle med en politisk modstander.

Morten Ryom: Der er ikke mange arbejdere i dansk politik. Men én af de markante er denne hårdtslående unge smed, som blev en suveræn vinder af DM i debat på Folkemødet i 2014. ’Vi arbejdere må ikke lade os skræmme af akademikere, der har læst tykke bøger,’ mener han. I dag er han socialdemokratisk folketingskandidat. Mød ham i duel med politisk modstander.

Karina Willumsen: Hun debuterede sidste år med det politisk satiriske album ’Sociale rekvisitter’. Forud for albummet skrev hun en ironisk kærlighedssang til LA’s Joachim B. Olsen på to timer, sangen gik med 175.000 visninger. Hun har også skrevet en sang, der er tilegnet dagbladet Politiken. Hun spiller og fortæller på højskolen.  

Katrine Gislinge: Den berømte koncertpianist sætter sig ved pianoet på højskolen.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Forfatteren Marstrand-Jørgensen er dybt optaget af tidens store dagsordener: Europas krise, højrepopulismen og flygtningekrisen. Hun har spillet en hovedrolle i bevægelsen ’Venligboerne’ og er på trapperne med en bog om Europa. Hun taler med Lise Garsdal om forfatteren som samfundsdebattør og om bøger, ’der sætter problemer under debat’.

Kristina Stoltz: Stoltz er en samfundsengageret forfatter, som siden 2014 har været vicepræsident i Dansk Pen. Hun taler med Lise Garsdal om forfatteren som debattør.

Noa Redington: Han har været spindoktor for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Og han er træt af, at politikere bliver kritiseret og latterliggjort overalt. ’Drop nu nedrakningen af politikerstanden – politikerleden er en blindgyde,’ er hans budskab på højskolen.

Kresten Schultz Jørgensen: Kommer og fortæller om en bog, han har på trapperne, som argumenterer for, at følelser er vigtige i politik og i politisk kommunikation. Det kan ikke være fornuft og fakta det hele.

Lisbeth Zornig om, hvordan hun har flyttet mening

Tarek Hussein: Da han var 16 år og boede i Vejle, mente han, at folkeskolen og velfærdsstaten var alt for vattet overfor drenge fra indvandrermiljøet. Derfor var han med til at danne Team Succes – et netværk, der stillede krav og hjælp unge med lektierne og livsproblemer. Det lykkedes langt hen ad vejen. Senere har han været en markant debattør i islamdebatten. Det fortæller den unge jurastuderende om.

Julie Hein Sass: Flyt verden og flyt dig selv! Julie Hein Sass der er en bevægelsesglad højskolelærer, vil lave en aktiv debat med deltagerne. På en gåtur rundt i Københavns smukke gader skal deltagerne i små grupper debattere aktuelle emner. Resultatet skulle gerne blive det hun kalder for: bevægelse i kroppen og i sindet. 

Henrik Palle: Manden med den karakteristiske hestehale har været tilknyttet Politiken siden 1993. Han har mange specialer: film, cafeer, øl, tv, revyer, it. Men han kan også lave quizzer. Det sidste laver han om fredagen.