Johan Borups Højskole

Sommerhøjskole med Læger uden Grænser 25. juni - 1. juli 2018

Ved Frederiksholms Kanal med udsigt til Christiansborg, hvor Johan Borups Højskole ligger i et smukt palæ fra midten af 1700-tallet. En uge med faglighed, inspiration, afslapning, højskolesang, foredrag, udflugter, dejlig mad – og måske en svømmetur i havnens rene vand! 

 


Hvordan arbejder en nødhjælpsorganisation? Hvordan bliver du en bedre frivillig og aktivist?

Frederiksholms+Kanal.jpg

I samarbejde med Læger uden Grænser sætter Johan Borups Højskole den 25. juni til 1. juli fokus på nogle af de helt store globale problemstillinger.

Sommerkurset tager udgangspunkt i nogle af de udfordringer og dilemmaer, som Læger uden Grænser møder i sit arbejde rundt omkring i verdens brændpunkter: Humanitære kriser, sundhed, krig og mennesker på flugt.

Hver dag er der program fra morgen til aften med morgensamlinger, fællessang, inspirerende oplæg, debatter om etiske dilemmaer og udfordringer i nødhjælpsarbejdet og desuden engagerende workshops med tidligere udsendte fagfolk, førende forskere og folketingspolitikere. Som kursist kan man få et godt indblik i emner som: Hvordan arbejder en nødhjælpsorganisation? Hvordan håndterer vi den næste store epidemi? Er det i orden at bombe hospitaler i en krigszone, og hvordan er det egentlig at være et menneske på flugt?

 

Her kan du se Læger uden Grænsers direktør Jesper Brix fortælle lidt om sommerhøjskolen:

 

 

Ugens forløb

Kurset er skruet sådan sammen, at hver dag har et overordnet tema.

Dag 1: Staying Alive – Læger uden Grænsers arbejde

Hvad laver en humanitær nødhjælpsorganisation, og hvilke problemstillinger arbejder man med? Hør oplæg og deltag i workshops om Læger uden Grænsers arbejde rundt omkring i verden med direktør Jesper Brix, sygeplejerske Merete Engell og andre tidligere udsendte læger og sygeplejersker fra organisationen. Du kan også se Virtual Reality-videoer fra Læger uden Grænsers arbejde.

Dag 2: Mennesker på flugt

Mennesker på flugt er en af de store globale, humanitære problemstillinger og udgør desuden en vigtig del af Læger uden Grænsers arbejde i hele verden. Men hvordan er det egentlig at være på flugt? Hør oplæg fra kulturtolk Tahir Bakhtiary, der selv har været på flugt fra Afghanistan om hans arbejde med mennesker på flugt fra Mellemøsten. Oplev Virtual Reality-video og fotoudstilling om de hundrede tusinder rohingyaers flugt fra Myanmar til Bangladesh. Du kan også høre et spændende oplæg fra katastrofeforsker Rasmus Dahlberg om fremtidens flygtninge: Er du en af dem?  - og debat om flygtningesituationen og de humanitære konsekvenser med Holger K. (SF), Jesper Brix, Mattias Tesfaye (S) og seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen (DIIS).
Om aftenen inviterer Humanity in Action til paneldebat om menneskerettighedernes fremtid. I panelet sidder den franske ambassadør François Zimeray, direktør for Raoul Wallenberg Instituttet for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, generalsekretær for Amnesty International Danmark, Trine Christensen, kontorchef i Udenrigsministeriet, Mette Nørgaard-Dissing, og journalist Paula Larrain er moderator.

Dag 3: Når krigen raser

Hvordan håndterer man sikkerhed for civile og nødhjælpsarbejdere midt i krigens rædsler? På dag 3 er der oplæg fra Nikoline Klausen om hendes arbejde som sygeplejerske tæt på frontlinjen i Irak. Du kommer også til at opleve et vidnesbyrd fra angrebet på Læger uden Grænser traumehospital i Kunduz, Afghanistan. Vi tager debatten om angreb på nødhjælp med Jesper Brix, Peter Vedel (Institut for Menneskerettigheder) og Peter Viggo Jakobsen (Forsvarsakademiet). Om aftenen viser vi filmen ‘Hævnen’ af Susanne Bier med oplæg fra Læger uden Grænsers Vibeke Brix, som var inspirationskilde til filmen.

Dag 4: Når epidemien rammer

Læger uden Grænser befandt sig midt i en dødelig epidemi i 2014, da ebola-epidemien ramte Vestafrika og truede med at sprede sig. Men resten af verden undgik ebola - i hvert fald denne omgang. Retter man blikket mod fremtiden, så er det ikke et spørgsmål OM, men HVORNÅR den næste store epidemi rammer. Hvordan håndterer vi den udfordring? Du kan høre et oplæg om Læger uden Grænsers indsats mod ebola. Der vil være en workshop og debat om det globale epidemiberedskab med blandt andre professor Lone Simonsen (Roskilde Universitet) og forfatter Tommy Heisz, der har skrevet en bog om Den Spanske Syge. Vi laver også en sygdomsquiz om de store epidemier i verden.

Dag 5: Katastrofer i ord og billeder

Hvordan er det at arbejde som fotograf i verdens brændpunkter, og hvordan bruger Læger uden Grænser billeder til at kommunikere budskaber om verdens katastrofer? Den franske fotograf, Guillaume Binet, vil fortælle os om sit arbejde for Læger uden Grænser som fotograf i felten. Hør også et foredrag fra den prisvindende og internationalt anerkendte fotograf Jan Grarup og deltag i en workshop om Læger uden Grænsers brug af billeder med Rasmus Baastrup, kommunikationsdirektør, og Laura Frederiksen, fundraisingredaktør i Læger uden Grænser.

Dag 6: Hvordan kan vi forandre verden?

Vi laver en stor dilemmaudflugt i de københavnske gader, og vi tager på kanalrundfart med Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der giver os en peptalk, om hvordan hver enkelt af os kan gøre en forskel i verden. Om aftenen er der festmiddag.

Dag 7: Afrunding og evaluering

Afslutningsbrunch og evaluering af ugen.

 

Hver aften er der lækker middag tilberedt af vores topprofessionelle køkken, og udover det diverse kulturelle tilbud - film, foredrag og musik - der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med de emner, sommerkurset kredser om. 

Programmet opdateres løbende, så husk at holde øje med hjemmesiden!

 

På kurset kan du møde:
   

direktør i Læger Uden Grænser,  Jesper BriX

Anne Lise Marstrand-jørgensen

fotograf JAN GRARUP

HOLGER K. NIELSEN (SF) 

Ninna nyberg Sørensen (Diis)
 

François Zimeray

MATTIAS TESFAYE (S)

tidligere udsendte Læger Mads Geisler og Alexandra Kruse

Forfatter og tidligere udsendte sygeplejerske Merete EngelL

Tidligere udsendte sygeplejerske Nikoline Klausen

katastrofeforsker Rasmus Dahlberg  

Peter Viggo JakobseN (FORsvarsakademiet)

Tommy Heisz (FORFATTER OG JOURNALIST)

GUillaume binet (Fotograf)
 

Lone Simonsen (RUC)

Peter Vedel Kessing (institut for menneskerettigheder)
 

Tahir Bakhtiary, KULTURtolk for læger uden grænser
 

Rasmus Baastrup, kommunikationsdirektør i læger uden grænser

 

Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark


Paula Larrain (journalist)


... og mange flere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tilmelding og pris

Ugekursus: 3.700 kr. Studerende og tidligere elever på lange kurser: 3.200 kr. (Studerende skal fremsende kopi af studiekort)

Praktisk info 

Da Johan Borups Højskole ikke har nogen sengepladser, sørger kursusdeltagerne selv for overnatningen i København. Man kan overnatte billigt på Danhostel Copenhagen City, som ligger 200 m. fra skolen http://www.danhostel.dk/hostel/danhostel-copenhagen-city

Skolen er åben fra tidlig morgen til sen aften, og vores kvalitetskøkken serverer alle måltiderne, spændende og sund mad fra hele verden.

Når du har tilmeldt dig her på siden, sender vi dig en bekræftelse på at du er optaget på kurset. Herefter modtager du en FI-kode, som du betaler gennem din netbank.

Ved framelding senest en måned før kursusstart returneres kursusgebyretfratrukket 500 kr. i administrationsgebyr. Det samlede kursusgebyr returneres med 50% ved framelding mindst 14 dage før kursusstart. Ved framelding mindre end 14 dage før kursusstart eller udeblivelse fra kurset returneres kursusgebyret ikke.

Det er muligt via Europæiske Rejseforsikring at tegne en afbestillingsforsikring.

Du skal være fyldt 18 år for at kunne deltage i kurserne.

Vi tager forbehold for fejl og enkelte ændringer i programmet.